Trattoria Tartufo – Tasty and Stylish!

  • Trattoria Tartufo – Tasty and Stylish!
  • Trattoria Tartufo – Tasty and Stylish!
  • Trattoria Tartufo – Tasty and Stylish!
  • Trattoria Tartufo – Tasty and Stylish!
  • Trattoria Tartufo – Tasty and Stylish!
Issue 95, November 2016.
Trattoria Tartufo – Tasty and Stylish!
 
Today’s restaurant interior has practically become synonymous with the brand itself and is an integral part of any culinary experience. That’s why we wanted to let Lviv Today readers know about the prestigious Restaurant & Bar Design Awards – the only international award that features a contest for designers that create interesting and impressive interior concepts in restaurants and pubs around the world. It’s considered prestigious to be even shortlisted for the award, and that’s why we’re proud to announce that Ukraine’s only representative among 217 worldwide projects is Lviv’s-own Trattoria Tartufo!
 
You might already know that Tartufo offers authentic Italian cuisine by chief cook Davide Lgomarsino on the 3rd floor of Forum Lviv. But did you know about our interior? Designers decided to play with the classical stereotype of Lviv and left only those materials that represent the essence of the city: brass, white marble, and oak. The restaurant is divided into three parts: the main hall, a lobby zone with fast food courts, and the summer terrace that offers a spectacular view over the rooftops of Lviv’s city centre. The focal point of the restaurant and centre of the interior design is the stone oven used for baking delicious pizzas. This is Lviv’s very first Stefano Ferrara stone oven for pizzas. These ovens are made of tufa limestone, specially brought over from the base of Mount Vesuvius, and are individually handcrafted according to ancient Neopolitan techniques. This allows the oven to create the optimal 400˚С temperature that is ideal for preserving all the richness and juiciness of the fresh ingredients on Tartufo’s incredible pizzas.
 
Tartufo’s interior features light colours, creating a light and airy feel. To intensify visual accents, unique decorative accessories and lamps were custom-crafted. Shades that resemble spaghetti twisted around forks were based on sketches by designer Andriy Galushko and placed over the original chandeliers. The chandeliers themselves are contrasted by the rugged concrete lamps created by Kateryna Sokolova. Made from round wooden bars, the restaurant’s logo decorates one venue wall in a catchy and curious way. Another great idea is found at the restaurant’s entrance, where designers placed hand-wash stations that resemble small silos – but when you start to wash your hands, water comes from the taps instead of grain! By introducing all the colours, materials, and ideas chosen by the designers, we were able to create the atmosphere of a classical Italian trattoria. 
 
Tartufo is a stylish and cosy place with exceedingly tasty cuisine. The restaurant also features an Italian goods shop that sells products such as delightful tartufo mushrooms (truffles) and – fortunately for our dessert-lovers – is conveniently-located next to the JUST Confiserie.
 
Траторія  Tartufo – смачно та стильно!
 
На сьогоднішній день інтер’єр ресторану є практично синонімом бренду, не менш важливий від гастрономічного досвіду. Тому Lviv Today не міг оминути увагою премію Restaurant & Bar Design Awards. Це єдина у світі міжнародна премія, яку щорічно виборюють автори самих цікавих й яскравих інтер’єрних концепцій ресторанів і барів по цілому світу. Уже сам факт участі піднімає престиж, як авторів проекту, так і ресторанної культури цілої країни. Перелік фіналістів преміїї цього року налічував 217 проектів архітекторів і дизайнерів, що були представлені  в 11 підрозділах.
І ми тішимось, що власне цього року на Restaurant & Bar Design Awards номінувався наш львівський ресторан - траторія  Tartufo – єдиний представник з України! 
Усім відомо, що Tartufo частує справжньою італійською кухнею від шеф-кухаря Davide Lagomarsino на третьому поверсі  ТЦ Forum Lviv. Власне її місцезнаходження й вплинуло на концепцію її дизайну. Автори проекту відійшли від класичного і стереотипного сприйняття Львова, залишивши лише ті матеріали, щоі тісно повязані з духом та настроєм міста: латунь, білий мармур і дуб.
Простір ресторану розділений на три частини: головний зал, зона лобі зони на  фуд-корті і простора літня тераса з виглядом на дахи старого міста.Головний акцент ресторану й одночасно центр дизайнерської композиції — кам’яна пічка на дрова, в якій й випікають справжню італійську піцу. Це перша у Львові неаполітанська пічка для піци Stefano Ferrara. Її особливістю є те, що  складена вона вручну із туфового каменю за старовинними неаполітанським технологіям. Камінь для їх виготовлення везуть з підніжжя Везувію. Ці печі здатні створювати оптимальну для випічки піци температуру 400˚С, щоб піца приготувалася, і при цьому збереглися  смакові особливості, насиченість та соковитість інгредієнтів начинки.
В оформленні Тартуффо використані світлі тони, тому інтер’єр повітряний та легкий.  Щоб створити візуальні акценти для ресторану спеціально розробили предмети декору та світильники. Зі стелі звисають оригінальні люстри з абажурами у вигляді накручених на виделку спагетті. Вони виготовлені зі шпону дубу за ескізами дизайнера Андрія Галушки. Одночасно з ними контрастують масивні бетонні світильники, створені Катериною Соколовою. На одній зі стін головного залу розташований логотип ресторану, що складається з круглих деревяних брусків. Це дуже цікава і незвична ідея.
 При виконанні усіх своїх задумок дизайнери обрали такі кольори і матеріали, котрі б змогли передати атмосферу класичної італійської тратторії. Іще одна цікава ідея реалізована на вході. Тут дизайнери розмістили умивальники, що виглядають як ємкості для зберігання зерна, але коли починаєш мити руки – з крану тече вода, а не зерно.
 Загалом ресторан Тартуффо  дуже стильний та затишний, всі страви надзвичайно смачні, тут же ж можна придбати італійські продукти на базі грибів тартуффо (трюфелів) і завітати у власну кондитерську JUST, що розташована поруч.