The New Beaujolais Has Arrived!

  • The New Beaujolais Has Arrived!
  • The New Beaujolais Has Arrived!
  • The New Beaujolais Has Arrived!
Issue 95, November 2016.
The New Beaujolais Has Arrived!
 
Located in the very heart of the city, Lviv’s famed Chopin Restaurant invites guests to join them for the jolly Beaujolais Nouveau Festival from November 17 – December 1. Originating in the French region of Burgundy in the 19th-Century, this holiday is celebrated by participating in wine tastings over several days. So join us at Chopin, because: “Le Beaujolais noveau est arrive!” (The new Beaujolais has arrived!).
The Beaujolais region is known for its early-ripening grapes, allowing wine lovers from this area to be the first to taste wine. The only grape you’ll find in the area – as it’s the only one permitted – is the purple-coloured Gamay. Many centuries ago, the Gamay was considered to be “less noble” than other varieties and was even forbidden for growth in other areas of France. However, it’s light and fresh taste would eventually make the name Beaujolais famous worldwide. Today, the Beaujolais area is responsible for the majority of Burgundy’s many wineries. The grapes are harvested by hand and, like olive oil, Beaujolais nouveau wine goes by the principle “the younger, the better”. The wine has a shelf-life of just 6 months, so it’s strongly recommended to drink it before New Year (and certainly before Easter!). 
Chopin Restaurant’s light and airy, Provence-styled interior is the perfect place to sample this delicious wine. Beaujolais nouveau should be served at a temperature of 14-16 degrees and is well-complimented by light salads, Spanish Jamon, chicken liver pâté, or with lamb stewed with vegetables and baked in eggplant. For grilled-dish lovers, the wine goes nicely with ribeye, T-bone, or pepper steaks. You’ll find all of these savoury dishes – and plenty more – at the Chopin Restaurant during the Beaujolais Nouveau Festival and all-year round!
 
 
Record-Breaker: The first glass of Beaujolais Nouveau was sold at an English ale house in 1993 for $1450! Today, over 55 million bottles of the wine are shipped to 200 countries around the world!
 
Божоле Нуво прибуло!
 
ЗАПРОШУЄМО В ШОПЕН
 
З 17 листопада до 01 грудня ресторан «Шопен», що в самісінькому центрі Львова запрошує на святкування фестивалю молодого вина Божоле Нуво. Свято, що зародилося в Бургундії минулого століття, проходить під девізом "Божоле Нуво прибуло!". Традиційно воно триває кілька днів, в які прийнято дегустувати напій. 
Вперше його святкували у XIX столітті  виноградарі регіону Божоле: виноград там дозрівав швидше, ніж в інших регіонах Франції, збір його починався раніше, отже, й дегустувати вино жителі цих регіонів могли першими. Сьогодні більше третини винокурень області Бургундія орієнтовані на "божоле".
Весь виноград в регіоні Божоле збирається вручну. Гаме - єдиний сорт винограду, дозволений для Божоле.В XIV столітті його вважали «менш шляхетним» в порівнянні з іншими сортами винограду і заборонили розводити в інших частинах Бургундії. Проте саме цей сорт винограду приніс світову славу винам Beaujolais, які відрізняє легкий і свіжий смак.
Як і у випадку з оливковою олією, на Божоле Нуво поширюється принцип - «чим молодше, тим краще». Зберігається таке вино не більше півроку, тому випити його рекомендується до Нового року або у крайньому випадку – до настання Великодніх свят. 
В ресторані «Шопен» у залі зі світлим та легким інтер’єром у стилі Прованс молоде вино вам засмакує особливо!  До нього вам подадуть легкі овочеві салати, іспанський хамон, баранину, тушковану з овочами у печеному баклажані чи пате з курячої печінки. А шанувальникам страв з мангалу Божоле Нуво скомбінують зі стейками рібай, тібон та пепер. До речі, Божоле Нуво подається за температури  +14 ... +16 градусів. 
 
Божоле Нуво в Книзі рекордів Гіннесса
 
У 1993 році в одній англійській пивний якийсь громадянин за перший келих Божоле Нуво заплатив 1450 доларів. Цей факт зафіксували представники Книги рекордів Гіннесса. Наразі статистика продажів Божоле Нуво вражає: його імпортують в 200 країн світу, обсягом 55 мільйонів пляшок.
.